Code rood: uw auto en de winter

In december sloegen alle weerstations groot alarm: code rood, met als dwingend advies niet de weg op te gaan. Wat als u dan toch gaat rijden en schade veroorzaakt? Wat vergoedt uw verzekering? Dekt uw verzekering schade als u geen winterbanden heeft?

Een sneeuwinfarct, horrorweer en file-records. De krantenkoppen logen er niet om begin december. Toch moesten veel mensen de weg op voor werk of privé. Gelukkig pasten veel weggebruikers hun rijgedrag aan de weersomstandigheden aan. 

Volgens verzekeraars stijgt bij dergelijke weersomstandigheden het aantal ongelukken en is er in veel gevallen zelfs geen andere weggebruiker betrokken. Denkt u maar aan het bij gladheid doorschuiven tegen een paaltje of een geparkeerde auto. Ook vinden er onder die omstandigheden meer botsingen tussen auto’s of kop-staartbotsingen plaats.

Schade gedekt, tenzij…

Ter geruststelling: ook bij code rood is de schade aan uw auto gewoon verzekerd. Dat geldt natuurlijk alleen als de schade aan uw auto ook onder normale omstandigheden onder de dekking van uw verzekering valt. 

Een uitzondering is uiteraard als iemand roekeloos rijdt en daarbij schade veroorzaakt. Het gaat dan om onverantwoord en uitzonderlijk rijgedrag waarbij de kans op het maken van een ongeluk en schade reëel aanwezig is.

Winterbanden en autoschade

Winterbanden verkleinen bij winterweer de kans op een ongeluk. Deze banden zijn echter niet verplicht in Nederland. Met winterbanden heeft u meer grip op de weg, ook bij regenachtig en koud weer. Het rubber van zomerbanden verhardt namelijk als de temperatuur lager dan zeven graden is. Daardoor vermindert uw grip op het wegdek. 

Gaat u op wintersport? Check dan de regels in het land van uw bestemming voordat u de weg op gaat. In Nederland bent u niet verplicht om de banden aan het seizoen aan te passen. 

Het is dus ook niet van invloed op de dekking van de schade bij een ongeluk.

Hoe is uw autoschade gedekt?

De dekking van uw autoschade hangt af van het soort autoverzekering. Welke verzekeringen zijn er?

WA dekking: Met deze verzekering is de schade die u veroorzaakt aan anderen verzekerd. Voor de eigenaar van een auto is dit een minimaal verplichte verzekering.
WA+ dekking (beperkt casco): Bij deze verzekering is niet alleen schade aan andere weggebruikers gedekt, maar in sommige gevallen ook de schade aan uw eigen auto. Bijvoorbeeld schade als gevolg van brand, storm, hagel, diefstal, ruitbreuk en een botsing met loslopend wild.
Allrisk dekking (volledig casco): Bij deze autoverzekering is zowel de schade aan uw eigen auto als de schade die u toebrengt aan een andere auto verzekerd. Ook als u zelf verantwoordelijk bent voor de schade, tenzij er sprake is van opzet of roekeloos rijden.

U bent vrij in de keuze van het soort autoverzekering. Maar uw keuze kan ook afhankelijk zijn van de waarde van uw auto, de leeftijd van de auto en het risico dat u wilt lopen. Ook de hoogte van uw premie kan bepalend zijn bij uw keuze. Hoe meer schadevrije jaren, des te lager de premie.

Wilt u meer weten, of een advies op maat? We helpen u graag!