Te hoge of te lage WOZ-waarde?

Wrijft u zich ook in de handen als u de vraagprijs van een huis verderop in de straat ziet? De huizenmarkt floreert. Dat is te zien aan de gemiddelde huizenprijs. Maar ook aan de WOZ-beschikking. Is uw WOZ-waarde te hoog of te laag? Doe er wat aan!

De huizenmarkt is weer volop in beweging. Het aantal verkopen is weer gestegen, evenals de gemiddelde huizenprijzen en het einde is volgens specialisten nog lang niet in zicht. De gemeente taxeert jaarlijks de waarde van uw huis. Dat doet ze aan de hand van een ijkwoning in uw omgeving.

Hogere belastingen

In veel gevallen valt de WOZ-waarde ook dit jaar hoger voor u uit en dat merkt u direct in uw portemonnee. Sommige belastingen zijn namelijk gekoppeld aan de WOZ-waarde. U moet daarbij denken aan het eigenwoningforfait, de erfbelasting en de waterschapsbelasting. Is uw huis meer waard geworden, dan stijgt de belasting. Dat bedrag kan flink oplopen.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met de hoogte van de WOZ-waarde, dan kunt u bezwaar maken. Dit moet u wel binnen zes weken doen nadat u de beschikking heeft ontvangen. Wist u dat u ook bezwaar kunt maken als u de WOZ-waarde te laag vindt? Dit kan van belang zijn bij de verkoop van uw huis. U begint dan de onderhandelingen vanuit een nog betere positie. 

Ook als huurder kunt u bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van uw woning. De maximale huurprijs wordt mede bepaald door de WOZ-waarde. Dat gaat in combinatie met een puntenstelsel, ofwel het woningwaarderingsstelsel. Op de website van uw verhuurder of de huurcommissie leest u daar meer over.

Gratis

Bezwaar maken tegen de te hoge WOZ-waarde loont in veel gevallen. Verschillende bureaus bieden hun diensten aan. Ze rekenen pas kosten als uw bezwaar is toegekend. Die kosten worden ook nog eens door uw gemeente betaald.

Meer weten over bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van uw woning? Op sites als bezwaarmaker.nlkunt u gratis bezwaar maken.